•• Plytvanie potravinami ••
Plytvanie potravinami možno považovať za celosvetový problém, ktorý sa prejavuje vo všetkých článkoch poľnohospodársko-potravinárskeho reťazca, od poľa až po stôl spotrebiteľa.
Podľa niektorých údajov zozbieraných od roku 1974 dodnes sa odhaduje, že plytvanie potravinami vo svete sa zvýšilo o 50 %.
V Európe sa každý rok čoraz väčšie množstvo zdravých a požívateľných potravín (podľa niektorých odhadov až 50 %) stratí v celom potravinovom dodávateľskom reťazci. Ročná produkcia potravinového odpadu v 27 členských štátoch je približne 89 miliónov ton, čiže 179 kg na obyvateľa, s výraznými rozdielmi medzi jednotlivými krajinami. V prípade, že sa neprijmú preventívne opatrenia môže celkový objem potravinového odpadu vzrásť do roku 2020 až na 126 miliónov ton (40 % nárast).
Hlavné príčiny plytvania potravinami:
- straty pri zbere a skladovaní úrody
- preprava pri nedodržaných bezpečných podmienkach
- chyby pri balení
- nevhodné riadenie zásob
- zlé návyky spotrebiteľov pri nákupe a využívaní potravinárskych výrobkov
Hlavné dôsledky plytvania potravinami:
- Plytvanie potravinami má výrazný vplyv na hlad vo svete, zvýšený dopyt po potravinách a zhoršenie úrovne výživy obyvateľstva. V súčasnej dobe je 925 miliónov ľudí na celom svete vystavených riziku podvýživy.
- Výroba nadbytočných potravín, ktoré neskonzumujeme, predstavuje vysoké náklady z hľadiska životného prostredia týkajúce sa spotreby energie a prírodných zdrojov, rovnako ako emisií skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry.
- Okrem škôd na životnom prostredí zapríčinených výrobou potravín, ktoré sa následne nepoužijú, je potrebné vziať do úvahy náklady na spracovanie a likvidáciu odpadov a stratu príjmov výrobných podnikov.
Začnime od seba ....
Naše tipy na obmedzenie plytvania potravinami
Plánujte si nákupy potravín
- pripravte si zoznam potravín, ktoré potrebujete kúpiť (nákupný zoznam potravín),
- kontrolujte dátum spotreby u nakupovaných potravín,
- kontrolujte výrobcu - veľkému množstvu potravinovému odpadu možno predísť, ak sa bude zachovávať krátky potravinový dodávateľský reťazec a zabezpečí sa účinná miestna produkcia a distribúcia,
- nenakupujte vtedy, keď ste hladný.
Vyberajte vhodné množstvo potravín
- nakupujte iba nevyhnutne potrebné množstvá potravín - ak sa stravujete viac mimo domu, nepotrebujete mať plnú chladničku,
- uistite sa, že veľkosť balenia vyhovuje vašim potrebám - nakupovať veľké balenia sa nevypláca, ak časť neskôr skončí v koši.
Potraviny správne skladujte:
- uistite sa, že potraviny sú uskladnené podľa odporúčania výrobcu uvedeného na obale,
- v prípade rýchlo sa kaziacich potravín nenarušte chladiaci režim,
- niektoré druhy ovocia a zeleniny sa vzájomne neznášajú, preto je vhodné skladovať ich oddelene,
- pravidelne si kontrolujte zásoby potravín.
Snažte sa spotrebovať všetky nakúpené potraviny:
- pri varení využívajte všetky zvyšky potravín,
- varte kreatívne a vymýšľajte nové kombinácie jedál,
- využívajte špeciálne kuchárky, ktoré vám pomôžu pri príprave jedál zo zvyškov, ktoré nájdete v chladničke.